VASTUULLISUUS

Arvi Åberg (Elisan kehityspäällikkö) kertoo vastuullisuudesta. Se ei ole pelkkää rahaa vaan sitä on monessa osa-alueessa, eli oppimisessa, johtamisessa sekä oppimisen oppimisessa. Kiva, että asioista puhui kuitenkin juuri tuore tradenomi, vaikka ura hänellä on jo hyvässä vauhdissa.

" Onko vastuullisuus maailmanparantamista vai pelkkää liiketoimintaa? "


 Kaikista päälimmäisenä mieleeni jäi, että tässä tilanteessa (liiketoiminnan) vastuullisuus on yrityksille seuraava digitaalinen hyppy. Niin pelottavalta kuin se kuulostaakin moni yritys tekee ekotekoja vain rahan vuoksi. Totta kai, sillä brändikuva on tärkeä osa markkinointia ja valitettavasti tämä on otettu yhdeksi keinksi nousta huipulle. 

Suomalaisyritysten vastuullisuus ja siitä raportointi on kansainvälisesti katsottuna korkeaa tasoa. Helsingin pörssin vastuullisimmista yhtiöistä kootun indeksin lisäksi moni suomalaisyhtiö noteerataan kansainvälisissäkin indekseissä. Myös rahastoista kiinnostuneelle löytyy vastuullisuuteen keskittyneitä vaihtoehtoja.

Esimerkkinä sanoisin Kesko, joka on monella tavalla hävikin parannuksessa mukana sekä kestotuotteiden kannalla. Alennetut hävikkituotteet, hävikkikorit, työntekijöiden työolot, tapahtuu asenteissa, pienein sekä isoin teoin. Iso kirjo tekoja ja tapauksia, mutta positiivisella tavalla. Ne ovat luoneet ruokabisneksestä kestävää ja kannattaa. Perustelen sen koko konseptin tavalla toimia ja sillä, että he ovat saavuttaneet kansainväliset kestävyys indeksit, joissa on vain 7 suomalaista yritystä.

Paulig ja Fiskars on toinen mitkä nimeäisin. TNS Gallupin mukaan vastuullisuuden merkitys yritysten maineen rakentajana on kasvanut. Parhaimmillaan hyvä maine ja vastuullisuuskuva ovat tärkeitä kilpailuetuja ja tunnistettuja yrityskuvan ja brändin rakentajia, joilla tuetaan yrityksen kasvua. Tätä kumpikin näistä yrityksistä on toteuttanut. Enemmän kestävää ja uusiotuotettua tavaraa kummallakin, joka näkyy muös rutkasti mainostuksessa!

Kyseisellä toimialalla (taloushallinto) vastuullisuus tarkoittaa paljon. Pelkästä asiakas vastuullisuudesta aina tavaroihin ja mainostukseen asti!

Vastuullinen toiminta on Rantalaisen ytimessä. Rantalaisella se tarkoittaa ensisijaisesti luottamuksellisuutta ja tietojen vastuullista käsittelyä ajallaan. Vastuullisuus tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin. He ovat täysin kotimainen yritys, mikä onkin hyvä kilpailuetu. Työt ja teot toteutetaan Suomessa oikeudenmukaisella palkalla ja työtunneilla aina taukoihin saakka. Toki esimerkiksi, jos mennään tietokoneiden rakentamiseen saakka, niin siellä lapsityövoima voi olla omassa osassaan tai kohtuuton palkka työhön nähden. 

Rantalainen mainostaa kovasti kotimaisuuttaan, mikä toimii heidän myyntilausessakin. Tällä he kilpailevat ja on osakseen se mikä on tulosta niinkin paljon tuottanut. Kuitenkin välineinä käytetään tietokoneita. Aiheeseen tutustuneina ne tehdään tehtaalla, jossa ei lapsityövoimaa käytetä, mutta hukkajätteen lajittelussa sitä voi tulla, mikäli tuote pääsee takasin tehtaalle. Oikeastaan koko alassa työ on Suomessa täysin lain mukaista, mutta vastuullisuus kysymyys tulee esimerkiksi yrityksen kalusteista. Jos ne ovat halvinta suoraa Kiinasta niin suuren prosentin varmuudella se on lapsityöllä tehtyä. Kokonaisuudessaan ajateltuna ei ole helppoa ostaa tuotetta täysin vastuullisesti.

Mistä tietokone saa alkunsa?


Uusien tietokoneiden valmistus rohmuaa luonnonvaroja, kuten harvinaisia maametalleja. 

Yhden tavallisen PC-tietokoneen ja 17-tuumaisen perinteisen putkinäytön valmistamiseen tarvitaan peräti 816 kiloa raaka-ainetta, mikä vastaa keskikokoisen auton painoa.

Lisäksi valmistusprosessissa kuluu ainakin 240 kiloa fossiilista polttoainetta, noin 1 500 litraa vettä ja yli 20 kiloa kemikaaleja, joista monet ovat myrkyllisiä.

Tietokoneen muistin lisääminen tai isomman kiintolevyn hankkiminen säästää tutkimuksen mukaan energiaa 5 - 20-kertaisesti verrattuna koko koneen vaihtamiseen ja osien kierrätykseen.

Tietokoneiden valmistus vaatii erittäin paljon energiaa, sillä siinä käytetään paljon korkean jalostusasteen komponentteja, kuten puolijohteita. Myös jätettä syntyy huomattava määrä: muutaman käyttökelpoisen gramman valmistamisessa syntyy kilokaupalla jätettä.


Emmi Kaunisto - analysoiva blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita